• Yazan: Admin
  • 25.02.2012

 2012 yılında ödül almaya hak kazanan plaj ve marinaların belirlendiği sürecin ilk ayağı olan Ulusal Mavi Bayrak Jürisi 25.02.2012 tarihinde Bitez Belediyesi ev sahipliğinde Ambrosia Otel’de gerçekleşti.


 Toplantının Seyri Sırasında Yapılan Konuşma ve Açıklamaların Özeli

Açılış konuşmalarında;

TÜRÇEV Başkanı Rıza Epikmen, Mavi Bayrak çalışmalarından bahsederek,  “2012 yılında Mavi Bayrak almaya hak kazanacak tesislerle ilgili bugün karar vereceğiz. Mavi Bayrak’ın turizme olan etkisi tartışılmaz. Mavi Bayrak sürdürülebilir çevre ile ilgili bir durum. Her sene başvurular yenileniyor. Her sene tekrar değerlendirilerek bayrak almaya hak kazanmış firmalar belirleniyor. Bugün bu toplantının ardından jürimiz bu tesislere karar verecek” dedi.
 
Bitez Belediye Başkanı İbrahim ÇÖMEZ Bitez hakkında bilgiler vererek, “Bitez Bodrum yarımadasının en korunmuş beldelerinden biridir. Bitez geçmişte geçimini mandalinadan sağlamıştır. Mandalina şimdi de turizm açısından kullanılmaktadır. Bu değeri yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
 
Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet GÖDEKMERDAN Mavi Bayrak’ın turizmin vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyerek, “Bölgemize gelen misafirlerimiz, gittikleri yerlerin mavi bayrağına bakmaktadır. Bizim görevimiz bölgemizdeki Mavi Bayrak sayısının arttırılmasını sağlamaktır. Sürdürülebilir bir çevre için Mavi Bayrak çok önemli” şeklinde konuştu.
 
Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar Muğla’da 73 plaj ve 7 marinanın Mavi Bayraklı olduğunu ifade ederek, “Dünya çapında 49 ülkede uygulanan Mavi Bayrak programı ülkemizde TÜRÇEV tarafından yapılmaktadır. Sürdürülebilir bir çevrenin sembolü olan Mavi Bayrak ilimiz için çok önemlidir. 73 plaj, 7 marinamıza Mavi Bayrak uygun görülmüştür. Mavi Bayrak, turistler için bir garanti anlamına geliyor. Sürdürülebilir bir turizm, sürdürülebilir bir çevreyle mümkün” ifadelerini kullandı.  
 
TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, Mavi Bayrak ile ilgili bir sunum yaptı.
 
2011 yılında Muğla genelinde 73 plaj ve 7 marinada Mavi Bayrak olduğunu ve ilçelere dağılımı konusunda  Bodrum’da 41 plaj, 3 marina, 2 tekne; Marmaris’te 19 plaj, 2 marina; Datça’da 6 plaj, Fethiye’de 4 plaj, 2 marina; Ortaca’da 2 plaj ve Ula’da 1 plajda Mavi Bayrak olduğunu belirtti.

“Mavi Bayrak’ın Önemi ve Turizme Katkısı” konulu panel
 
Toplantıda ayrıca “Mavi Bayrak’ın Önemi ve Turizme Katkısı” konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelin başkanlığını Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Mater yaparken, Onursal Özatacan, Melih Alemdar, Ercan Güneş tutar ve Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez sunumlar gerçekleştirdiler.
 
“Turistler Mavi Bayrak Arıyor”
 
Tur operatörleri açısından Mavi Bayrak’ı değerlendiren Onursal Özatacan, “Bugün tedirginlik yaşıyoruz. Kaynakların bilinçli kullanılmadığı ve çevrenin hızla bozulduğu, çevre ve doğanın, toprağımızın ve denizin tehlikede olduğu, dünya tarafından kabul edilmektedir. Çevre olmazsa turizmin olması mümkün değil. Ülkemize gelen turist profilinin tercihlerinin en büyük nedenlerinden birisi çevre ve doğadır. Tur operatörlerinin konuya hassasiyetleri üst seviyededir. Mavi Bayrak ile ilgili naçizane bir öneride bulunmak istiyorum: bilinçlendirme programları arttırılmalı” dedi.
 
“Mavi Bayrak Gelir Arttırır”
 
Otelciler adına konuşan Melih Alemdar ise temiz deniz suyu, bakımlı plajların önemli olduğunu ifade ederek, “Tatilciler Mavi Bayrak’lı bu tür tesisleri tercih ediyor. Dolayısıyla Mavi Bayrak, tesis sahiplerine ve beldelere daha fazla gelir elde etme olasılığı sağlıyor. Haritayı açtığımda ülkemiz sahilleri içerisinde ne kadar fazla Mavi Bayrak gözüküyorsa bu bizim çevre bilincimizi de arttıracaktır. Mavi Bayrak’lı tesisler, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca 2011 yılında Polonya ve Kuzey Avrupa ülkelerinin tatil için ülkemizi tercih etmelerinde Mavi Bayrak’ın 1. sırada etkili olduğunu belirtti.
 
“Gökova’ya Marina Şart”
 
Ercan Güneştutar, denizlerin sürekli kirlendiğini ifade ederek, “2 milyon tondan fazla atık denize akıtılmaktadır. 3225 belediyeden 815 belediyede arıtma tesisi yok. Şimdi şöyle bir kanı var: denizi tekneler kirletiyor. Ama rakamlara göre karadan gelen atıklar çok daha fazla. Somali’deki korsanlığın başlangıcı da çevre kirliliğidir. Batı ülkelerinin atıklarını oraya atması sonucu balıklar öldü ve oradaki balıkçılar bu gemileri kovalamaya başladı. Kovalarken de bu gemileri yağmalamaya başladı. Marinalarımızda ise Mavi Bayrak çok önemli. 111 Mavi Bayraklı marinası olan bir Almanya’nın ülkemizde de bunu aramasından doğal bir şey yoktur. Yatçılar da Mavi Bayraklı marinaları tercih ediyor. Biz marinacılar olarak temiz denizi pazarlıyoruz. Gökova’da marinaya karşıyız ancak son rakamlara bakınca Gökova’da kirlenme artıyor. Bakın oradaki teknelerin atıklarını bırakacağı küçük marinalar yapmazsak bu kirlenme artacaktır” şeklinde konuştu.
 
“Bazı Beldelerde Hala Arıtma Yok”
 
Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez çevrenin önemine değinerek, “Bugün buradaki toplantı da gösteriyor ki; çevre, turizm açısından çok önemli. Başaramadığımız konuların başında bu bilincin oluşturulması geliyor. Mavi Bayrak kriterleri çevrenin korunmasını da sağlıyor. Bu kriterler, yerine getirildiğinde gelirlerimiz artıyor. Artık ekonomik kriz içerisindeki ülkeler turizm için yoğun çaba harcamakta. Mavi Bayrak sayısı en yüksek olan ülkelerde biz 4. sıradayız. Bizim önümüzdeki ülkeler: İspanya, İtalya ve Yunanistan. Çevre bilinci oluşan bu ülkeler turizmde bizim önümüzde yer aldılar. Biz de bu süreçte hızla ilerliyoruz. Ancak bizim hala bazı beldelerimizde arıtma tesisi yok. Altyapı eksikliklerimiz var. Plajlarımızda zaman zaman hanutçulukla ilgili sorunlar yaşıyoruz” dedi. 
 
Yalnız Jüri üyelerinin katılımı ile yapılan II. Oturumda 2012 yılı Mavi Bayrak başvuruları değerlendirilerek aday plaj ve marinalar belirlenmiştir.