Plastiksiz Kıyılar ve Plastiksiz Sular
Her yıl daha ciddi boyutlara ulaşan plastik kirliliği, tüm dünyayı olduğu gibi Akdeniz’in kıyı ve deniz ekosistemini de tehdit ediyor. Bunun en büyük nedeni de tek kullanımlık plastikler. Dünya çapında her yıl 500 milyon tonun üzerinde üretimi yapılan plastiklerin yarısından fazlası tek kullanımlık. Bu ürünler geri dönüşüme giremedikleri için atık toplama sahalarına gidiyor. Nihayetinde de yolları denizlerde ve okyanuslarda son buluyor.
Bu duruma dikkat çekmek ve çözüm yollarının geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla EKAD, TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla ilk kez 2023 yazında başlatılan ve BETUYAB‘ın değerli katkılarıyla yürütülen “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular“ projesi her yıl kapsamını geliştirerek devam ediyor.
Projemizin hedefleri:
– Plastik atıklar konusunda farkındalık ve bilinç düzeyini artırmak;
– Sorunun çözümünde bireysel tercihlerin önemini vurgulamak;
– Tek kullanımlık plastikler başta olmak üzere, plastikleri günlük yaşamlarımızdan çıkartabilmenin yollarını tanıtmak;
– Bu konudaki girişimlere önayak olmak ve destek vermek.
Yaz döneminde en fazla vakit geçirilen yerler olan plajlarda, Belediyelerce toplanan atıklar arasında en yüksek oranın plastikler olduğu da birçok araştırma ile kanıtlanmış durumda. Bu nedenle, etkinliklerimizin öncelikli hedef kitlesi plaj kullanıcıları. Mavi Bayraklı halk plajlarında yürüttüğümüz etkinliklerde yerel halka ve bölgeyi ziyarete gelen turistlere yönelik bilinçlendirme kampanyaları, her yaş grubuna yönelik farkındalık kazandırıcı oyun ve yarışmalar, anket çalışmaları, sayısal veriler topladığımız plaj ve deniz temizlikleri, bilgilendirici tanıtım ve sohbetler yer alıyor.
Projemizin ilk aşaması 2023 yazında, Conservation Collective, MAVA Foundation, GEF Küçük Destek Programı (SGP) ve Sivil Toplum için Destek Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund (TCEF) finansal desteği ve ana iştirakçimiz olan Belek Turizm Yatırımcıları Ortak Girişimi-BETUYAB’ın değerli katkıları ile Konyaaltı ve Serik Halk Plajlarında yürütüldü.
Bu yaz yürüteceğimiz ikinci aşama ise İngiliz müzik grubu Depeche Mode ve İsveçli saat markası Hublot’nun “Memento Mori Dünya Turu” süresince Conservation Collective ile yürüttüğü ortaklık aracılığıyla Turquoise Coast Environment Fund (TCEF) tarafından sağlanan fon ile destekleniyor. Bu yıl yine ana iştirakçimiz olan BETUYAB’ın yanı sıra Deniz Yaşamını Koruma Derneği ve TOMRA da bizlere iştirak edecek. Projemizin 2024 yılı etkinliklerine katkı sağlayanlar arasında ise Star Diving Academy, Precious Plastic Türkiye, DAMEN Shipyards Antalya, Pebble, Sürdür Store, Zeero, tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünler satan muhtelif markalar ve etkinlik bölgelerinde bulunan Mavi Bayrak ödüllü çok sayıda otel var.
2024 ETKİNLİK TAKVİMİ:
26-30 Haziran: Konyaaltı Halk Plajı – EKDAĞ Tesisleri
3-7 Temmuz: Belek Halk Plajı – TURAŞ Tesisleri
16-19 Temmuz: Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi – Çocuklarla “Plastiksiz Temmuz” Atölyeleri
4-8 Eylül: Lara Halk Plajı – TURAŞ tesisleri